TV sprejemniki za vsak žep

Tv sprejemniki so postali vsakdanjik vsakega posameznika. Prvi tv sprejemniki so bili sestavljeni iz katodne cevi. Zavzeli so zelo veliko prostora in na samem začetku so bili črno beli. Postopoma so razvili barvno televizijo. Dandanes pa obstajajo že 3D sprejemniki.

tv sprejemniki

LCD Tv sprejemniki so se počasi razvili iz katodne cevi. S tem so začeli menjati starejše modele, predvsem zaradi oblike in velikosti, ter ločljivosti barv itd. Prednost LCD Tv sprejemnikov je tudi v tem, da porabijo bistveno manj električne energije. Potem so na vrsto prišli LED Tv sprejemniki, ki so še bolj energijsko varčni kot LCD ter imajo boljšo kvaliteto slike. V zadnjem času pa se trend počasi spreminja na večanje ločljivosti, tako da sm o iz standardne FullHD ločjivosti (1920*1080), prešli na 4K UHD, ki ima kar 4 krat večjo ločljivost kakor Full HD in sicer (3840*2160). Spreminja pa se tudi frekvenca osveževanja zaslona in sicer iz normalnih 60 Hz na 120 Hz in celo do 240 Hz. Pri tem moramo vedeti, da je človeško oko sposobno zaznati od 100 – 120 Hz.

Ko se odločate za nakup Tv sprejemnikov morate upoštevati ločljivost, velikost zaslona, v kateri prostor ga boste postavili in koliko stran od zaslona boste sedeli. Primer: če potrebujete Tv sprejemnik v dnevni sobi in imate sedežno garnituro 3 ali 4 metre stran od Tv sprejemnika se morate zavedati, da je pomembno izbrati dovolj velik zaslon in seveda dovolj veliko ločljivost, da bo kakovost slike boljša. Prav tako se morate zavedati, da trenutno vsi Tv programi ne ponujajo ogleda v 4K resoluciji, večinoma ponujajo ogled v Full Hd. To pomeni, da Tv sprejemniki z ločljivostjo 4K, ne bo predvajal 4K ločljivosti, če ima Tv program možnost predvajanje samo na Full Hd ločljivosti. V tem primeru je odvisno od ponudnika Tv programa kakšno kvaliteto programa predvaja.

Rate this post