Toplotne črpalke za čistejše okolje

toplotne črpalke

Pri gradnji ali obnovi hiše je dobro namestiti sisteme, ki prispevajo k čistemu okolju in manjšim stroškom. En takih sistemov so toplotne črpalke. Za svoje delovanju uporabljajo surovine, ki jih lahko brezplačno uporabimo iz narave. To je enostaven način, kako svojo hišo narediti okolju prijazno, hkrati pa se tudi mesečni stroški praviloma zmanjšajo. Nekaterim se zdi začetna investicija v toplotno črpalko velika, ampak dejstvo je, da se investicija hitro povrne in na koncu je to bolj poceni rešitev za ogrevanje. Obstajajo različne vrst toplotnih črpalk, ki se razlikujejo glede na vir, ki ga toplotna črpalka uporablja za delovanje. Priporočljivo je, da si za toplotne črpalke izberete kombinacijo tistih virov, katerih je v vašem območju obilo.

toplotne črpalke

Toplotna črpalka zrak – voda

Kombinacija teh dveh virov, je za toplotne črpalke najpogostejša. Sistem je najcenejši in tudi najbolj enostaven. Toplotna črpalka deluje tako, da se del opreme namesti v notranjost, tisti del, ki bo energijo črpal iz zraka, pa zunaj. Razdalja med obema deloma opreme ne sme biti prevelika, prav tako pa je priporočljivo, da je zunanji del na takem mestu, da hrup morebitni ne bo moteč.

Toplotna črpalka voda – voda

Če ima vaš objekt dostop do podtalnice, je taka oblika toplotne črpalke idealna izbira. Ta sistem lahko služi tako za ogrevanje kot hlajenje prostorov. Z razliko od toplotnih črpalk, ki energijo črpajo iz zraka in morajo biti zunaj, je ta toplotna črpalka v celoti v notranjosti. Poleg tega je narejena tako, da ne povzroča hrupa in moti stanovalcev.

Toplotna črpalka zemlja – voda

Toplotna črpalka zemlja – voda je iz finančnega vidika najdražja. Primerna pa je za tiste, ki želijo res energijsko učinkovitost in nimajo dostopa do podtalnice. Za njeno namestitev je potrebnega dovolj prostora na parceli. Vseeno pa ni nobenega dela sistema zunaj, ampak so vsi deli v hiši. Njeno delovanje ne povzroča velikega hrupa.

Rate this post