Pranje avtomobila in zakaj je sploh potrebno?

pranje avtomobila

Redno vzdrževanje vašega avtomobila je osnova s katero boste življenjsko dobo jeklenega konjička podaljšali. Ko pomislimo na vzdrževanje, običajno pomislimo na vzdrževanje motorja ter ostalih tehničnih elementov avtomobila, le redko pa ob besedi vzdrževanje pomislimo na pranje avtomobila in čiščenje notranjosti vozila.

Zakaj je pranje avtomobila sploh pomembna?

Pranje avtomobila je enostavna in cenovno ugodna rešitev, ki bo ohranila zunanjost vašega avtomobila. Med koristne vplive pranja vozila sodijo lepši izgled vozila, ki poveča verjetnost, da boste vaše vozilo lažje in hitreje prodali, večja pa bo lahko tudi njegova prodajna cena.

Zagotovo ste že občutili razliko ob tem, ko ste po pranju vašega avtomobila sedli v čisto vozilo – se spomnite občutkov? Če izhajamo iz sebe, smo se v čistem vozilu vozili z veliko prijetnejšimi občutki, dodatno pa nas dejstvo, da imamo avto čist, ne more presenetiti in vzbuditi neprijetnih občutkov, če nas kdo prosi za prevoz.

 

pranje avtomobila

 

Kako pogosto naj perem svoj avto?

Pod izrazom redno vzdrževanje običajno proizvajalci govorijo o rednem čiščenju avtomobila, ki naj bi potekalo enkrat tedensko. To pa seveda ne pomeni, da je to pravilo – frekvenca pranja je v resnici odvisna od več dejavnikov, tudi od tega, kako pogosto uporabljate vozilo ter kje živite.

Na območjih, ki so zelo izpostavljena prašnim delcem bo pranje seveda potekalo pogosteje, kot na območjih, kjer teh težav ni. Pranje bo pogostejše tudi v zimskih mesecih, ko je vaše vozilo izpostavljeno soli na cesti, sploh pa na avtocestah – zagotovo ste že večkrat opazili, da je vozilo v zimskem času prav zaradi cestne brozge temnejše barve.

Na pogostost pranja bo vplivalo tudi kje je vaš avtomobil parkiran – če je doma nameščen v garaži, bo seveda bolj čist kot če ga bosta parkirali na prostem ali pa celo pod krošnjo kakšne rastline. Čeprav se včasih zdi, da je senca koristna, na pogostost pranja vpliva negativno – parkiranje pod smreko bo zelo hitro vodilo v izločanje smole, ki bo pristalo na našem vozilu, v spomladanskih mesecih pa bo lahko vaše vozilo pod rastlinami izpostavljeno cvetnemu prahu.

 

Rate this post