Nuhalna svetlina

Nekoč za nosečnice ni bilo toliko različnih pregledov, kot jih poznamo danes. Že kar hitro lahko ugotovimo, če je plod ne zdrav oziroma, če se ne razvija pravilno. Obstaja pa preiskava, ki se imenuje nuhalna svetlina, kjer se gre za preiskavo ploda med 11. in 14. tednom. Tukaj na primer lahko ugotovijo, če bo vaš otrok potem imel na primer Downov sindrom oziroma se tukaj ugotovijo kakršnekoli nepravilnosti v razvoju samega ploda.

nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina je torej ena izmed res pomembnih preiskav, kjer se ugotovijo nepravilnosti oziroma vsake nepravilnosti v kromosomskem zapisu. Torej to pomeni, da se ugotovi vsaka napaka pri samem razvoju ploda. Te preiskave nekoč na primer ni bilo, danes ko pa je že vse napredovalo in imamo tudi te preiskave pa le pojdite na to preiskavo tudi vi in se tako prepričajte, da s plodom ni nič narobe in, da se čisto pravilno in normalno razvija. Je pa preiskava 95%, torej še vseeno je možno, da se pa zmotijo, ampak le redko. Je pa to v bistvu tekočina, ki se nabere okoli ploda in jo imenujemo nuhalna svetlina. Se pa to ugotavlja s ultrazvokom, kjer vam bo ginekolog izmeril razdaljo med plodovo hrbtenico in kožo na zatilju. Ta razdalja mora biti čim manjša.

Nuhalna svetlina je ena super preiskava, ki se je uveljavila kot preiskava med nosečnostjo. Tudi vi pojdite na to preiskavo med 11. in 14. tednom vaše nosečnosti. Le tako se boste tudi prepričale, da pa se otrok oziroma plod čisto normalno razvija in, da nima kakšnih napak v kromosomih. Vem, da je vsakega strah, da je kaj narobe, ampak tukaj boste seveda to izvedeli. Tako boste potem lahko mirni in prepričani, da pa je plod čisto zdrav. Če bodo preiskave pokazale kakšno nepravilnost, jih bodo ponovili in tako vam bodo potem zagotovo povedali kakšna je verjetnost, da pa se razvije kakšna nepravilnost ploda.

Rate this post