Kam na dopust?

Vprašanje, kam na dopust, je poleti še posebej aktualno. Tisti, ki svojega tedna ali dveh na morju niso rezervirali že pozimi, se morda tudi sredi vročega julija sprašujejo, kam bi jo mahnili to poletje. Nič slabega ni, če svojega termina še niste rezervirali, saj se vedno da poiskati še kakšen kotičke, kjer doslej še niste bili.

Kam torej na dopust? Vprašati se morate zlasti po svojih željah in (z)možnostih. Ste sami, v dvoje ali imate družino? Bi dopustovali s prijatelji? Že, če si odgovorite na ta vprašanja, boste kaj kmalu ugotovili, da na nekajdnevni festival (pre)glasne glasbe najbrž ne boste morali vzeti dojenčka. Ali pač …

kam na dopust

Kakor koli že, vprašati se morate tudi, katero okolje vam bolj odgovarja, torej morje, morda gore … Najdejo se tudi takšni, ki svoj dopust najraje preživljajo po velemestih ali na indijskem podeželju. Še največ Slovencev, se zdi, jo poleti najraje mahne nekam na obalo, po možnosti v tujino, saj je naša tako majhna in obljudena, da lahko za vsakim vogalom srečaš kakšnega znanca. Kam na dopust, je torej aktualno vprašanje, odgovorov nanj pa toliko, kot je ljudi. Vsak ima namreč raje kaj drugega, vsak se raje giblje v kakšnem drugem podnebju in podobno. Upamo, da so vaši sopotniki podobnega mišljenja kot vi, saj je težko počitnice v gorah preživljati z nekom, ki se mu že ob misli na kratek vzpon vse ‘obrne’.

In še nekaj naših namigov, kam na dopust: počitnice ob morju so vedno aktualne. Ni se vam treba pražiti na vročem pesku, ampak boste zagotovo našli tudi nekaj sence, kakšen hlad, marsikje sp ob obali tudi pohodniške in kolesarske poti, tako da lahko ležerne počitnice ob morju združite z aktivnejšimi uricami v naravi. Lahko pa greste malo višje – tja, kjer temperature niso tako visoke, torej v kakšne alpske doline, kjer je prav lepo poskrbljeno za obiskovalce. Ohladite se lahko v jezerih in rekah, svež gorski zrak pa vam bo dal nekaj novih moči. Kaj pa podeželje? Če vse življenje živite v mestu, vam bi morda prijal oddih sredi miru, kjer boste dejansko slišali ptice in druge živalce, pobožali konja ali se preprosto najedli svežih sadežev, ki se vam kar sami ponujajo.

Vse to so možnosti, kam na dopust, je pa odločitev seveda vaša. In nikar naj vas ne omejuje prepričanje, da je treba za odličen oddih v tujino. Slovenija je res majhna, ampak tako raznolika, da bo tu vsak našel nekaj zase!

5/5 - (1 vote)