Sladka začimba cimet

cimet

Cimet velikokrat uporabljamo pri kakšnih čokoladnih sladicah in seveda je to tudi zelo nujna začimba pri samem štrudlju. Največkrat pa je cimet prepoznan kot tista božična začimba v rolicah, kot jo lahko vidite na naslovni sliki. V božičnih časih namreč zelo pogosto vidimo cimet v kakšnih reklamah in božičnih filmih in dandanes je to za nas že kar nekaj povsem normalnega. Vendar pa je sladka začimba cimet lahko uporabljena seveda tudi med letom ob pripravi kakšnih sladic in peciva, in za to nam ni potrebno počakati na božič.

Prvotno cimet izhaja iz Egipta in ljudje so ga poznali že zelo dolgo nazaj. Že Rimljani so za cimet pravili da je vreden kot darilo za bogove. Takrat je bil cimet zelo zelo drag in je bil uporabljen samo za posebne namene bogatih ljudi, ki so si cimet lahko privoščili. Dolgo časa skozi zgodovino skoraj nihče ni prav zares vedel od kod cimet izhaja in kako ga gojijo zato so o tem razvili nekaj zanimiv legend in mitov, ki so se obdržali zelo dolgo časa. Tudi trgovcem so bili takšni miti zelo všeč, saj je to zanje pomenilo da so lahko za cimet računali velike količine denarja in ljudje bi vseeno plačevali. Zgodovina cimeta je zelo zanimiva in pestra tako kot marsikatere druge začimbe, za katero so v starih časih verjeli da so zelo redke in zdravilne rastline, ki naj bi bili uporabljeni samo ob posebnih dogodkih in ritualih. Dandanes pa dobro vemo da to ni res in zato je tudi cena cimeta temu primerna. Uporablja pa se v veliko različnih jedeh in seveda najpogosteje v kakšnih sladicah in pecivih, ki jih lahko skoraj kadarkoli pripravimo sami doma da se z njimi malce posladkamo.

Rate this post