Vnet mehur nas lahko preseneti v vseh letnih časih

vnet mehur

»Dobro se obleci, da si ne boš prehladil ledvic!« Tako ali podobno trditev ste zagotovo sami v otroštvu slišali od svojih mam in babic, verjamemo pa, da jim takrat niste namenjali pretirane pozornosti. Vse dokler vnet mehur vsaj enkrat ni postal del vašega življenja.

Kaj sploh je vnet mehur?

Vnetje sečil sodi med zdravstvena stanja, ki so daleč od prijetnega. Stanje je najpogostejše pri ženskah, ki imajo v primerjavi z moškimi krajšo sečnico, zato lahko bakterije, ki sicer izvirajo iz prebavnega trakta lažje potujejo proti sečnemu mehurju, v hujših primerih pa se vnetje prenese naprej do ledvic, kjer lahko povzroči tudi trajne okvare na njih. Te okvare pa lahko v najhujših primerih zahtevajo zdravljenje z dializo, lahko pa vodijo celo v smrt. Stanje torej ni nepomembno, lahko pa za preventivo in pomoč pri zdravljenju naredimo veliko tudi sami.

 

vnet mehur

 

Kako si lahko pomagamo?

Vnet mehur boste enostavno prepoznali takrat, ko je že prepozno – najbolj po pekočem uriniranju, ki postane vse bolj pogosto, hkrati pa iz telesa spravimo le malo količino urina. Včasih gre celo za izločanje po kapljicah.

Da bi vnetje mehurja in sečil preprečili, je pomembno, da redno uživamo zadostne količine tekočine, najbolje vode. na ta način boste z uriniranjem redno odstranjevali morebitne bakterije, ki so zašle po traktu izločal navzgor proti sečnemu mehurju ali celo ledvicam. Po odvajanju blata je pomembno, da poskrbite za celostno higieno, ki vključuje brisanje od spredaj nazaj in nikakor ne v obratni smeri. Zlasti pri otrocih je potrebno spodbujati redno odvajanje urina – njegovo zadrževanje namreč hitreje vodi v rast in razmnoževanje bakterij, ki se v vlažnem in toplem okolju sečil izredno dobro počutijo. Seveda pa ne pozabite na redno fizično aktivnost ter zdravo prehrano z veliko vitamini in hranili. Dobro pa je, da se odpoveste za sečni mehur dražilnim snovem kot so alkohol, kava ter črni čaj.

Rate this post