Propolis za zdravje vsakega izmed nas

propolis

Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice… Taki so eni od najbolj prepoznavnih in priljubljenih stihov velikana slovenske glasbe Lojteza Slaka. Propolis velja za enega od najbolj zdravilnih produktov te gojene vrste za več informacij pa  nadaljujte z branjem.

Kaj je propolis?

Propolis sodi med glavne proizvode naše edine gojene vrste opraševalcev – kranjske čebele ali drugače kranjske sivke. Tradicija čebelarstva je pri nas zelo pomembna, tudi prvi čebelarji nasploh so se pojavili ravno pri nas. Iz območja današnje Slovenije, pa se je nato znanje prenašalo v druge dele sveta, kjer prav tako gojijo različne pasme čebel.

Gre za neke vrste smolo, ki jo proizvajajo čebele in vključuje mešanico čebelje sline, čebeljega voska in spojin, ki jih čebele naberejo na rastlinah in drevesih. Raziskovalne skupine so določile že več kot 300 različnih spojin, sestava pa variara v odvisnosti od okolja. Poleg vseh že omenjenih spojin, lahko propolis vsebuje tudi polifenole kot so flavonoidi, ki so ena od oblik antioksidantov.

 

propolis

 

Čebele ga uporabljajo za izdelavo svojega satja in kot tesnilo pred vpadi sovražnikov. Dodatno ima tudi protimikrobne lastnosti, zaradi česar čebele brani pred patogeni.  Kot prvi so ga za namene zdravljenja uporabljali že stari Egipčani in sicer za namene balzamiranja, zdravniki v drugi svetovni vojni pa za namene zdravljenja ran. V ljudski medicini pa se uporablja v različne medicinske namene kamor sodijo stanja kot so sladkorna bolezen, prehlad, vnetja, opekline, afte, genitalni herpes in druga stanja, čeprav pravih znanstvenih dokazov o učinkovitosti v resnici nimamo.

Kako deluje in za koga je primerna izbira?

V osnovi se preučuje vpliv propolisa v boju proti bakterijam, virusom in glivam. Prav tako se preučujejo protivnetni učinki in pa njegova pomoč koži pri obnavljanju.

Ta znani čebelji proizvod je po mnenju večine strokovnjakov varen za uporabo, seveda ob upoštevanju navodil jemanja, ki ne sme biti pretirana. Paziti je potrebno le na morebitne alergične reakcije posameznikov, ki so sicer zelo redke, sama toksičnost snovi pa še ni dokazana.

Rate this post