Peskanje se uporablja za razbijanje različnih nečistoč na površini

peskanje

Pogosto naletimo pri čiščenju površin na trdovratne nečistoče, ki jih je precej težje odstraniti. Takrat je priporočljiva uporaba tehnike, ki ji rečemo peskanje. Slednja se torej uporablja za razbijanje nečistoč, zato se pogosto izvaja kot način priprave površin pred nanosom barve ali lakov, kjer je čista površina pogoj za dobro opravljeno delo. Poleg tega je omenjena tehnika dober način odstranjevanja korozije, čiščenja in utrjevanja površin, uporablja pa se tudi za doseganje različnih strukturnih in dekorativnih efektov. Metoda peskanja se lahko uporablja na plastiki, lesu in steklu, najpogosteje pa se koristi v gradbeni in kovinski industriji, v orodjarstvu, pri vzdrževanju tehnoloških procesov v vseh vejah industrije in drugod.

peskanje

Za izvedbo metode peskanja se uporablja pesek, ki je lahko kremenčev ali keramični. Včasih pa pride v poštev tudi kakšen drug primeren material, kot so bakrova žlindra, jeklene kroglice ali soda. Materiali so torej različni, rezultat pa enak, torej razbite nečistoče na površini. Tovrstna tehnika je namreč edina, ki idealno pripravi površino pred nanosom pokrivnih materialov ter skrbi za odstranjevanje starih premazov in korozije. Prav tako tehnika peskanja čisti in utrjuje termično obdelane površine. Poznamo pa več vrst peskanja, kot so injektorsko, tlačno, vlažno, turbinsko in peskanje s suhim ledom. Slednji način je najnovejši in je okolju prijazen, saj je suhi led neškodljiv, ker se popolnoma razgradi.

Ko pri delu ne sme ostati veliko prahu, se najpogosteje uporablja metoda vlažnega peskanja, saj se tu abrazivno sredstvo med brizganjem navlaži. Turbinsko peskanje pa služi zahtevnejšim nalogam, saj deluje s pomočjo izjemnega pritiska in je namenjeno grobemu oblikovanju. Injektorski način peskanja pa poteka s pomočjo kinetične energije, ki se tvori v peskalni pištoli. Od te vrste pa je trikrat učinkovitejše tlačno peskanje, ki se pogosto uporablja za utrjevanje površin ali obdelavo masivnih predmetov, prav tako pa omogoča natančno odmerjanje peskalnega sredstva.

Rate this post